tisdag 10 april 2007

100 dagar


I hundra dagar har den nya moderatledda alliansen styrt. Vad har hänt? Inte mycket. Mer än kaos i kommunens organisation.

Man rivstartade med att dra igång "hela-havet-stormar" i kommunens hela organisation. Inget skulle vara sig likt efter som före och brådskan var påtaglig.

Kommunstyrelsen extrainkallades två veckor in på nyåret, här fanns ingen tid att förlora. En konsult hyrdes in för att fixa biffen över julhelgerna, dvs. ta fram ett förslag till en helt ny organisation. Att lyssna in de experternas (medarbetarna alltså) förslag och synpunkter, det gav man ingen tid för. Alls.

Det glömdes bort att konsultens förslag skulle förhandlas fackligt. Kommunstyrelsen fick därför ställas in samma dag.

Två veckor senare, sista januari, var det dags ånyo. Trots rubriken de valt för ärendet "Principbeslut för Värmdö kommuns förvaltningsorganisation", ville man inte betrakta detta som ett ärende av prinicipiell natur. Skälet till detta var att man ville slippa debattera frågan i kommunfullmäktige två veckor senare (som annars är platsen för just ärenden av "principiell natur", se kommunallagen). Bråttombråttom, som sagt.

En konsekvens har blivit att beslutet nu av flera olika medborgare överklagats. En person som överklagat beslutet är själv engagerad moderat, senior med lång erfarenhet. Hon säger till lokaltidningarna att hon tycker detta är en fråga av "principiell karaktär", därför har hon överklagat. Och så säger hon att hon inte gillar envälde. Och att kommunen nu styrs enväldigt.

Därefter har hela projektet totalt gått i stå. Medborgarna frågar. Tjänstemännen frågar. Vi frågar. Men ingen kan svara vad som gäller. Än mindre hur det är tänkt att det ska fungera sen.

Mer då, på hundra dagar?
1. En nedlagd skola
2. En kolossal massa extra sammanträden i olika nämnder, styrelser och fullmäktige
3. Beslut om kritiserad exploatering på Fågelbro

OCH; den största frågan av alla är en fråga som INTE varit föremål för beslut. BUDGETEN.
En total genomklappning är ingen överdrift när det gäller hanteringen av ekonomin.

Istället för att kavla upp ärmarna och leverera snabba, tydliga besked om hur plus och minus förväntas gå ihop när 2007 är slut har man tagit långa omvägar..

*Först, redan före nyåret, utlystes en "spartävling" (ett fåfängt försök att "skramla ihop" de 21 miljoner man räknat ut skulle saknas.

*Sen fattades på några håll beslut om "preliminära" budgetar. Grundskolenämndens ordförande meddelade att den frysta skolpengen nämnden beslutat, kanske inte skulle vara på fryst nivå sedan - sen - lite senare (oklart när), utan kanske kunna höjas lite. Andra nämnder har inte fattat något budgetbeslut alls. Varken temporärt eller bestående.

*Kommunstyrelsen har inte ännu, i mitten på april, fattat beslut om hur de ekonomiska ramarna för hela kommunens verksamhet ska se ut.. Trots att frågan stått på dagordningen till flera möten. Det blev uppskjutet igen för två veckor sedan. Nytt extramöte insatt till nu på torsdag.

Som jag kan förstå det kommer halva året ha gått innan vi ens har fattat beslut om ekonomins fördelning (under förutsättning att de nu stressar upp tempot ordentligt).


Ingen kalasstart alltså. Och VÄLDIGT många projekt som fått göra halt och som nu vackert få vänta på att m-alliansen ska reda ut vem som ska göra vad i den nya organisationen och vem som ska spara vad.

2 kommentarer:

Anna sa...

Mycket väl sammanfattning av den faktiskt kaotiska situation som råder. Det är ju "bara" 2000 anställda det handlar om, drygt miljarden i pengar och ett stort, stort antal mottagare av kommunens verksamhet...

Anonym sa...

Kan ni inte exportera några av era alliansess till oss, det verkar roligare att vara oppositionspolitiker när det finns mycket att kritisera.
Hos oss gör dom inte såna klavertramp (tyvärr).

F