onsdag 11 april 2007

Valfeber


Igår bokade vi biljetter till Paris och idag rapporteras det i flera medier att valspurten i Frankrike startat. Första valomgången genomförs nästnästa söndag. De två kandidater som lyckas bäst tar sig vidare till andra omgången två veckor senare.

Högerns Sarkozy leder enligt de senaste mätningarna medan väljarnas stöd för socialisternas Ségolène Royal dalat i förhållande till de rekordsiffror hon och hennes parti hade för några månader sedan. Då indikerades i princip dött lopp mellan henne och det regerande UMPpartiet.

Även sympatierna för Sarkos parti har minskat på sistone och den starkaste bubblaren är, otäckt nog, Le Pens Front National. Han och Sarko slåss nu om att lansera den tuffaste politiken för att komma till rätta med ungdomsbrottslighet och strypa invandringen.

Det kan bli en riktig valrysare den 6 maj.

Det ska bli spännande att följa dramat på plats, både i vallokal och på vaka. Efter många år med stora konvulsioner och konflikter, mellan generationer och mellan stad - land, behöver landet en omstart. Sego har några intressanta grepp för att åstadkomma detta. Jag ska heja mig hes och hålla tummarna så att knogarna blir röda.. Tre och en halv vecka kvar!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Lyckost!
Behöver du någon som dokumenterar..?

Anonym sa...

De här perioderna råder en mycket speciell stämning i Frankrike, då alla pratar politik, i caféer som på arbetsplatser, i skolan, i matvaruaffärer...
Blogga med insiderinfo och bilder!!

Annika Andersson Ribbing sa...

Håkan: :-)
Lös blijett du med, jag tror det kan bli riktigt trevligt..

Davy: Jag har förstått det, ska bli spännande att följa på plats som sagt.. Får öva upp min rekordusla franska innan det är dags.. Men ett är säkert - jag kommer tillbaka med många detaljer på bloggen!
Jag har bokat en äldre konservativ Sarkozy-anhängare som gästbloggikör!

Annika