tisdag 3 april 2007

Läpparnas bekännelse


Just hemkommen från kvällens kommunfullmäktige kan jag inte låta bli att skriva några rader om upplevelsen. Mötet var extrainsatt eftersom kommunstyrelsens ordförande var angelägen att dunka igenom en kontroversiell fråga om att bygga ett nytt villaområde i natursköna Fågelbro under tiden som en av Alliansens folkpartister var bortrest. Han hade nämligen aviserat att han tänka rösta mot exploateringen.

Vi hade svårt att få ihop folk med så kort varsel, påskvecka och allt, men tappra ledamöter slöt upp en extrakväll till.

En bonuspunkt på agendan var förslaget från moderatalliansen att vi nu ska ta bort möjligheten för ersättarna att yttra sig. Det skulle innebära att ett trettiotal personer inte längre kan delta i diskussionerna och debatterna.

Nu började en närmast komisk debatt. Jag påpekade att den sneda könsfördelningen i vårt parlament skulle bli ännu snedare om man tar bort möjligheten för ersättare att yttra sig (av det enkla skälet att endast 19 av fullmäktiges 51 platser besätts av kvinnor medan trettiotalet ersättare fördelar sig bättre procentuellt. Jag gissar dessutom att Värmdö är en av de sämsta kommunerna i landet när det gäller andelen kvinnor på toppositioner i kommunpolitiken. Till de tio ordförandeposter som fanns att besätta i december kom en, endast EN kvinna i fråga. Skitdåligt).

Många kastade sig in i debatten, från de flesta partier, och underströk hur viktigt det var att det faktiskt blev fler kvinnor i politiken i allmänhet och i Värmdö i synnerhet. Att snedfördelningen var oacceptabelt stor formulerades återkommande. Samsyn rådde också kring frågan att det är roligare att delta i fullmäktigearbetet om man också har rätt att yttra sig och delta i debatten. SEN kommer det komiska. När det är dags att dra slutsatserna av diskussionen och votera, dvs. rösta - för fortsatt möjlighet till många kvinnor i debatten eller ett stort antal färre - blir slutsatsen den senare.

Vi får glädjas åt det lilla, två kvinnor jungfrutalade kvällen till ära och de gjorde det med bravur, centerns Annette och folkpartiets Pia. Synd att Pias kompisar röstade bort hennes stämma i kommande debatter.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Är det sant? Det där med en kvinna av tio möjliga, är det verkligen sant?

Anonym sa...

Hej!
Jo, det är det. En moderat kvinna, därtill sex moderata män, en folkpartistisk man och en kristdemokratisk dito. Den uppmärksamme kan då räkna ihop till nio poster. Jag nämnde tio. Den moderata kvinnan har fått ordförandeposten i två nämnder, nämligen Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden och Nämnden för äldre och funktionshindrade.
Utöver nämndsordförandeskapen finns också ordförandeposterna i våra helägda bolag. Det är tre stycken, kommunens fastighetsbolag, bostadsbolaget och ett hamnbolag. De leds också av varsin man.

Det borde placera oss längst ned i jämställdhetsligan i hela landet.


Annika