torsdag 18 oktober 2007

Allas polare


Jag har skrivit om dem förut, våra Värmdöpolare. Istället för att med egna bokstäver återigen hylla dem och deras verksamhet till skyarna länkar jag till senaste tidens flora av uppmärksamhet och positiva omnämnanden.

I TV4s Godmorgonsoffa i helgen kommenterade till exempel förre justitieministern Thomas Bodström modellen som ett föredöme. Han jämförde Värmdös framgångsrika polararbete med det som bedrivs i Nacka där de få fältassistenter som funnits plockas bort. Utan ett förebyggande tänk hos kommunerna finns stor risk att problemen med olika typer av våld fortsätter öka.

Att Johan och polarna runt honom funnit en modell som är extraordinär och värd att lyftas fram finns det fler bevis för. DN skrev om verksamheten i helgen som gick. Radio Vinyl uppmärksammade arbetet härom dagen. Priser och utmärkelser har de fått och, kanske framför allt, erkännandet det innebär när det varje vecka ringer företrädare från kommuner och organisationer som vill göra studiebesök och veta mer. Flera kommuner har nu kopierat modellen och ännu fler lär det bli. Studenter hör av sig för att de vill skriva uppsatser eller rapporter om denna verksamhet.

Härom veckan räddade de livet på en ung pojke som druckit för mycket alkohol och blivit liggande utomhus.

Ibland saknar vi förebilder och positiva nyheter. När vi nu har det förtjänar de/det att lyftas fram! Ni är bra! Ni behövs!

(Och nej, det framkom inga tankar på att minska eller ta bort resurserna för verksamheten på gårdagens budgetberedning. I detta fall tycks det råda total politisk enighet om att detta är en viktig verksamhet som följaktligen inte drabbas av de stora nedskärningar som väntas i kommunen).

Inga kommentarer: