lördag 6 oktober 2007

En mathelg utanpå det mesta


Igår var det överraskningsfest för svärmor som fyllde sextio härförleden.

Vi hade samlat ihop hennes systrar och barn och ordnat med stormiddag på italienskt tema hemma hos oss. Min bror T som är kock hjälpte till med fina råvaror till middagen. Som kronan på verket kom L med sin sambo och höll i en vinprovning.

Fyra viner, två vita och två röda, var utgångspunkten för en timmes skolning i vinvärldens irrgångar. Vi lade försiktigt ner näsorna i glasen i jakten på doften av blöta lovikavanter, äpplen, tobak och ekfat.

Därpå vidtog middagen:

Förrätt
Antipasti med tre sorters salami, parmaskinka med färska fikon, tapenade, grissini, peccorino med tryffelhonung och diverse frukt- och grönsakstilltugg.

Huvudrätt
Saltimbocca (salviakryddad kalv m parmaskinka i marsalasky) med saffransrisotto med tomater och basilika, rikligt smaksatt med riven parmesan.

Dessert
Minibiskvier med mörk choklad och mint, mandelskorpor, frukt- och chokladfat med bland annat melon, physalis och druvor

Middagen pågick i nästan sex(!) timmar! Stort tack L om du läser detta!!


Idag upparbetades ny aptit mellan montrarna på design- och inredningsmässan, nu ikväll var det dags för nästa middagsupplevelse. Mor hade bjudit sina barn med familjer. Om vi hade ansträngt oss med vår dukning och matlagning igår fick vi idag en uppvisning av ett proffs (jo, hon är professionell matlagerska, en tröst när man jämför sig...!).

En frisk välkomstdrink serverades med spännande apetizers till:
spett med hallon och blomkål (märklig kombo som var lika vacker som god)
spröda kex från med stark västerbottenost, toppad med en liten klick av den hemmagjorda päron- och nötmarmeladen (helt ljuvlig..)
späda rädisor i ärtdipp
cornichoner inlindade i parmaskinka
Därtill snacks från nya världen, de sesamklädda cashewnötterna var min favorit.


Förrätt
Kall persisk mandelsoppa toppad med krutonger och vindruvor, varmt vitlöksbröd

Varmrätt
Fyllda ugnsgrillade kycklingfiléer med rosmarin- och timjangrillade rotsaker

Efterrätt
Frastäckt limoncellogrädde m mandelskorpor

Jag är en lyckans ost med såna matinspiratörer i familjen!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Nu blir jag faktiskt både avis och inspirerad.. Mer mat, det gillar jag! Och böcker förstås!

Och politik. Förstås!

Annika Andersson Ribbing sa...

Tack!!