måndag 8 oktober 2007

Debattartikel


Jag och partikompisen Ann-Kristin Särnbrink (bilden) har skrivit en debattartikel som publiceras i morgondagens Nacka Värmdö Posten. Frågan, att privatisera Värmdö gymnasium, engagerar många och jag har skrivit om det vid flera tillfällen tidigare, här, här och här.

Imorrn står jag i Gustavsbergs centrum och samlar in namn till namninsamlingen som dragits igång. Välkommen dit vid lunchtid - alla namn behövs, ditt också!


Lägg inte ned Värmdö gymnasium

Moderaterna i Värmdö vill privatisera Värmdö gymnasium. Om det blir av mister kommunen sitt populära gymnasium vid Gullmarsplan. Det skulle skapa två stora förlorare, skoleleverna och skattebetalarna.

Idag har Värmdös elever förtur till Värmdö gymnasium, men vid en privatisering tas den bort. Eleverna hänvisas istället till den regionala ”friskolemarknaden” med betygsintag. Ca 70% av de elever som väljer Värmdö gymnasium, skulle därmed utestängas från den skola de helst vill gå i och hänvisas till andra skolor, med längre resväg som följd.

En Värmdöelev kan då tvingas resa till ett gymnasium i Järfälla eller Haninge för att få sin undervisning. Hur många orkar hålla ut och göra det i tre år?

Friskolor tillämpar Skolverkets prislista. Kommunens kostnad för de elever som kommer in på ”nya” Värmdö gymnasium skulle öka med 3,5 miljoner kr. Men kostnaden stiger också för övriga elever som tvingas till andra gymnasieskolor med högre ”prislappar” än kommunens nuvarande. Lägg därtill att många elever som tvingas resa långt sannolikt väljer yrkesutbildningar som är långt dyrare än de teoretiska.

Totalt kan det handla om ca 10 miljoner kronor om året i ökade kostnader, vilket motsvarar 20 öre av vår kommunalskatt. Är detta vad vi som skattebetalare önskar?

M-ledningen lär inte finansiera privatiseringen med höjd skatt. Det innebär att andra kommunala verksamheter, t ex förskolor, skolor eller äldreomsorg, får betala fördyringen.

Nej, lägg ner denna huvudlösa idé innan den hinner kosta mer i form av tid och utredningsresurser! Vi är en växande kommun och behöver ett bra gymnasium för våra ungdomar.

Låt flaggskeppet Värmdö gymnasium vara kvar som framgångsrikt och uppskattat kommunalt gymnasium! Låt det utvecklas till en ”kommunal friskola” med allt vad det innebär. Låt den driftiga skolledningen och den duktiga personalen få bättre möjligheter att utveckla skolan framöver.

Annika Andersson (s)
Ann-Kristin Särnbrink (s)

1 kommentar:

Anonym sa...

Det är ju en helt rubbad idé, hur fan kan de ens överväga det???

Ursäkta språket men jag blir så upprörd.