tisdag 30 oktober 2007

Höga planer, här och i stan


är det numera många som har. Läser i DN om tiotalet projekt, aktuella, snart aktuella och kanske-blivande-aktuella som presenteras illustrerade. Det handlar alltså om hus som ska byggas. Högt på höjden.

Det hela får en extra dimension när även Nacka Värmdö Posten idag skriver om idén att bygga skyskrapa, Sveriges högsta, i Gustavsbergs hamn.

Är det högkonjunkturen som lett till att denna typ av mer storvulna byggplaner nu poppar upp som svampar ur marken?

Jag tycker det är lite synd att huvudstadens bebyggelsetradition de senaste decennierna i allt väsentligt präglats av en väldig konservatism. Att Stockholm inte har fler byggnader som sticker ut, eller upp, känns lite fattigt.

Frågan om en en skrapa i Gustavsbergs hamn, Sveriges högsta - tjugotalet meter högre än Turning Torso i Malmö - är naturligtvis högst kontroversiell. Entrepenören bakom idén, Dag Landvik, menar att en rejäl hotellkapacitet måste komma till i närområdet för att den kultur- och mässatsning som inletts ska ha möjlighet att bära sig.

Utvecklingen i hamnen har de senaste åren varit påtaglig. Restauranger, kultur och handel har vuxit i mängd. Vi är nog många som intecknat att detta ska fungera på lång sikt och som uppskattar den utveckling som varit. Om dessa värden riskeras måste såklart en diskussion föras om hur vi vill se framtiden.

Diskussionen om hur Gustavsberg bör utvecklas har förts en tid, det är hög tid att ställningstaganden görs för att möjliggöra bästa tänkbara förutsättningar för alla berörda, kommunens medborgare och de som stor i begrepp att satsa i vår kommun eller som vill bestämma sig för att avstå.

För att skapa en arena för diskussion kring detta och föra in medborgarnas synpunkter inför det "inriktningsbeslut" som kommunen snart måste fatta, arrangerar vi på söndag ett öppet möte i Mässhallen i Gustavsbergs hamn. Där kommer ett femtontal olika företrädare för byggföretag, organisationer och kommunens förvaltning att finnas på plats med material och bilder för att redovisa sina idéer och förslag till utveckling för Gustavsberg.

Bland annat föreslås fabriken flytta till gamla porslinstippen och den nuvarande fabriken byggas om till bostäder. Skyskrapan kommer också att diskuteras liksom ny tennishall, bostadsbyggnationer i olika delar av Gustavsberg, "bandykyrka" och framtida trafiklösningar.

Det kommer bli ett spännande möte!

Kom du också, klockan 16-19, på söndag alltså - Tyra Lundgrens väg 19 i Gustavsbergs hamn!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det är dårskap att klämma i med en två hundra meter hög byggnad i lilla Gustavsberg. Vad är det för hybris?


Kent

David A sa...

Dessvärre har jag svårt att tro att detta projekt någonsin kommer sjösättas då det kommer att överklagas i all evighet och Nimby-människor. Får vara glad om det ens byggs en barack där!