torsdag 30 oktober 2008

Demokratilektion

Det är höstlov för de små (och någon enstaka stor..). Vi har flyttat ut på landet i svärfars gamla stuga på Norra Värmdö. Veckans första dagar visade att det ju faktiskt är helt okej att åka in och ut. Men it-uppkopplingen lämnar en del i övrigt att önska. Därför har det varit sparsmakat med inlägg några dagar.

Nu måste jag tipsa om en länk jag just fann på youtube. Scenen är Värmdös kommunfullmäktige och tidpunkten är december 2006. Moderaterna har bestämt sig för att bilda styre med de tre allianspartierna. Och en rad förändringar i det politiska umgänget skulle nu bli verklighet. Inför mötet menade moderaterna att antalet platser i styrelser och nämnder skulle vara åtta. Ett knipslugt val. På det viset skulle de små oppositionspartierna inte få någon plats alls i facknämnderna. Och fördelningen skulle bli 5-3 mellan majoritet och opposition. Om den gängse ordningen hade valts i Värmdö med ett udda antal ledamöter 7, 9 eller 11 skulle det blivit 4-3, 5-4 eller 6-5 mellan blocken. Det blev en våldsam debatt. En av de argaste debattörerna denna kväll var Agneta Ericsson från miljöpartiet. Nu visar det sig att hennes första inlägg ligger utlagt på youtube. Du finner klippet här. Det var en av våra medlemmar, Mats B, som filmade debatten och som nu gjort ett klipp av inlägget. Det är en demokratilektion väl värd att titta på.

Jo. Agneta är lärare också i det civila. En av kommunens mest uppskattade högstadielärare när jag gick på Kvarnberget.

Upplösningen den mörka natten i december blev en sorts kompromiss. Miljöpartiet och vänstern gavs efter vår kraftiga kritik möjlighet att få plats i alla nämnder, proporttionellt. Men fånigheten med det jämna antalet 8 ledamöter behölls i prestigens namn. Nu glunkas det om att det ska ändras till nästa år. Värmdö ska åter anta nämndstorlek med udda antal ledamöter. Det lustiga är när företrädare från majoriteten försöker få det till något alldeles enastående sjyst. Det som är gängse i alla andra kommuner.

Inga kommentarer: