tisdag 14 oktober 2008

A-kassa, bidrag eller försäkring?

Kom hem från kvällens möte när en knapp halvtimme av den tv-sända debatten mellan Sahlin och Reinfeldt återstod. Det var uppenbart ett format som passade båda debattörerna bättre än upplägget i söndags. Det blev rappare och intensivare ordväxlingar. Att Sahlin var revanschsugen efter söndagens debatt där medierna i hög utsträckning fokuserat regeringsfrågan i rapporteringen efteråt, gick inte att ta miste på.

Den del av debatten som jag hann höra belyser den tydliga skiljelinjen som finns i synen på a-kassan. Mona Sahlin framhöll att den är en försäkring, en omställningsförsäkring som medborgarna betalat till för den händelse man drabbas av arbetslöshet. Det kan handla om en person som går från ett jobb till ett annat och i en kort mellanperiod måste ianspråkta a-kassa. Men det kan också handla om anställda som sägs upp från sin arbetsgivare och som inte lyckas skaffa sig nytt jobb. I båda fallen är det dock fråga om en försäkring betonade Sahlin.

Reinfeldt å sin sida betraktar det som ett bidrag och han meddelade inga ambitioner som innebär en kursändring i hanteringen av denna fråga. Fakta talar sitt tydliga språk, 500 000 människor har lämnat a-kassan. Det borde rimligen vara ett stort bekymmer i den kraftiga konjunkturnedgång vi nu ser men samtidigt inte kan värdera djupet i och längden av.

Det var iallafall ett besked som var tydligt ikväll.

Därtill visade Mona att hon är långt ifrån en slagen kvinna!

Läs gärna Johanna Graf som låtit tre tonåringar kommentera i realtid. Erik Laakso har redan hunnit med ett fylligt referat av vad som blev sagt och kommenterat detsamma. Och från Arvid Falk bloggar Rosemari Södergren i Aftonbladet bloggduell för kvällen.

Inga kommentarer: