söndag 5 oktober 2008

Öppet brev


Det har kommit ett öppet brev. Denna gång är det medarbetarna på fabriken i Gustavsberg som försöker få kommunledningen förstå konsekvenserna av att inte sätta fart med frågan som kan möjliggöra fabrikens flytt någon kilometer bort till Ekobacken. Förstå behovet av att kommunen lever upp till de löften man tidigare givit. Att prioritera frågan och sätta fart med planarbetet.

Det är oroliga människor varav de flesta också bor i kommunen.

De inleder:

"Med stor besvikelse ser vi på Värmdö kommuns agerande i frågan om en eventuellt kommande flytt av Gustavsbergsfabriken. Risken är att förlora flera hundra arbetstillfällen och att tiden börjar rinna ut för ett beslut".

De påpekar det som också jag iakttagit i tidigare bloggposter:

"För mer än ett år sedan kunde man läsa i en av de lokala tidningarna om hur ledningen för företaget mycket tydligt uttryckte att det redan då var bråttom. Svaret från styrande politiker var då att ambitionen var att få fart på hela projektet.

Men det blev intet.."


Därpå ställer de ett antal relevanta frågor:

"Har Värmdö kommuns ledning fortfarande inte insett allvaret i det hela?
Är det här ytterligare ett tecken på att er nya organisation inte fungerar som ni tänkt?
Är det här den nya arbetslinjen, att minska antalet arbetstillfällen i kommunen?"


Avslutningen av brevet förklarar vad det handlar om:

"Det vore mycket olyckligt om man på grund av slarv eller inkompetens slarvar bort möjligheten till att bygga en ny modern fabrik, dessutom kommer byggnationen att bli helt nyskapande ur miljöperspektiv. Detta skulle stärka företagets konkurrenskraft och överlevnadsmöjlighet i den tuffa internationella konkurrensen. Detta skulle trygga arbetstillfällena för en överskådlig tid framöver och vi skulle kunna undvika ett antal mänskliga tragedier, vilket i värsta fall skulle kunna bli följden av ett alltför passivt agerande i frågan!

Om fabriken läggs ner kommer ett stort och unikt yrkeskunnande att försvinna för all framtid.

Betyder inte Gustavsbergsfabriken, med ett av Sveriges mest kända varumärken, mer för kommunen frågar vi oss?

Var hamnar fabriken på kommunens prioriteringslista?

Det är dags att upphöra med ”pratandet” från kommunens sida, vi kräver att ni å det snaraste upprättar en plan för fabrikens framtid!"


Brevet är undertecknat IF Metall, Unionen och LO-sektionen.


För mig är det en gåta att frågan om fabrikens framtid inte alls prioriteras av m-styret i Värmdö. Det borde vara närmast ett riksintresse att säkerställa goda förutsättningar för att få verksamheten kvar i Värmdö och kvar i Sverige. Att vi riskerar förlora detta på grund av att kommunledningen sitter med armarna i kors gör mig helförbannad. Är det krigsrubriker i tidningarna som krävs för att något ska hända? Bilder på flyttlass härifrån? Då lär det vara försent.

På snart två år har inget hänt med detaljplanerna för fabriksområdet. Vem tar ansvar för det?

Jag har skrivit om detta flera gånger tidigare.
Första gången redan i september förra året. Av inlägget framgår att fabriksledningen uppvaktade kommunens samtliga partier redan i december 2006 i frågan.

I andra inlägget beskrivs hur vi fört upp frågan på den politiska agendan efter att ha fått förnyade signaler om att inget händer.

Det tredje inlägget skrevs för ett par veckor sedan. Där finner du länkar till andra lokala bloggare som skrivit på samma tema.

Lokaltidningen Mitt i Värmdö skrev en helsidesartikel om detta i september 2007. Den finns inte på nätet, så jag kan inte länka till den.

Nacka Värmdö Posten skrev om frågan för ett par veckor sedan. Artikeln finner du här.

(Bilden kommer från rormakaren.no.)

Inga kommentarer: