onsdag 8 oktober 2008

Vi vill rädda Gustavsbergs fabrik kvar

Idag är det kommunstyrelse i Värmdö. Vi har upprepade gånger påpekat behovet av skyndsam hantering av fabriksfrågan, såväl i informella sammanhang som i beslutande församlingar. Trots detta har den ena delen av ärendet av, detaljplan för nuvarande fabriksområdet, över huvud taget inte startat. Trots att politisk samsyn kring detta fanns redan för två år sedan. Det var uppenbarligen bara läpparnas bekännelse.

Den ansvariga nämndens ordförande, Peter Frej (m) sa i lokaltidningen NackaVärmdöPosten för ett par veckor sedan att hans bedömning är att planarbetet kommer att ta cirka fem år från och med nu.

Det beskedet fick många av oss att sätta kaffet i vrångstrupen. Det är oacceptabelt. Vilket vi också påpekade i en fullmäktigedebatt dagen efter artikelns publicering för två veckor sedan. Då hade visserligen ordföranden åkt på semester men hans vice ordförande kanske framförde beskedet för i dagens artikel i Dagens Nyheter menar han att två år kanske kan komma att räcka för att göra jobbet. Även två år är en väldigt lång tid för en företagsledning som behöver fatta långsiktiga beslut relativt snart och som redan har väntat i två år på ett besked.

I veckan som gått har denna fråga diskuterats i de flesta stockholmsmedierna, DN, SvD, Radio Sthlm, Tv4, ABC-nytt och lokalmedia.

Det mest oroväckande i frågan är attityden som kommunledningen håller sig med. I ABC-nytt framgår t ex att kommunens talesperson överhuvudtaget inte tror på företagsledningens uppgifter. Det känns inte tryggt. Och någonstans här finns kanske förklaringen till att relationen mellan kommunen och det största privata företaget på orten inte är smickrande ur kommunens perspektiv.

Företagets VDs kommentar i DN talar för sig självt:
"-Vi ville inte köra fram det här som en valfråga så vi kom överens med politikerna på bägge sidor om att ligga lågt under valrörelsen. Efter det skulle processen sätta fart, lovade de. Men de ligger fortfarande lika lågt, säger fabrikens VD Johan Boheman".

Nu ska ärendet alltså behandlas på kommunstyrelsen ikväll. Det sker efter vårt initiativ att ta upp frågan på en extrainsatt kommunstyrelse för två veckor sedan. Kommundirektören fick uppdrag att utarbeta en tids- och arbetsplan som ska beslutas ikväll. Döm om vår förvåning när ärendet inte ens fanns med på dagordningen när den skickades ut i förra veckan. Vi påpekade detta och ärendet mailades ut. Men inga underlag fanns med. Kommunledningen tar uppenbart inte frågan på allvar. Det är djupt beklämmande.

Vill du komma och lyssna?

Mötet startar klockan 18 i kommunhuset Skogsbo i Gustavsberg.



Tidigare inlägg i frågan:
5 oktober - Öppet brev
23 september - Dåliga nyheter
21 september - Lokal folkomröstning, varför inte?
4 september - Rädda Gustavsbergs tillverkning kvar

18 september 2007 - Årets bottennapp nr 5

Andra bloggares inlägg:

Andrine Winther - Andrines vapensmedja för en bättre värld
7 oktober - Bedrövande handlingsförlamning av alliansen

Malin Thorsdotter - Malin - fria tankar
7 oktober - Bondesson
6 oktober - Möte

LG Nilsson - Nilssons lilla värld
Parodi på verkligheten - Värmdö på TV igår
Ska vi nu också förlora ett av Sveriges mest kända varumärken?

Stefan Mårtensson - Mårtenssons meningar
4 september - Om kontakt anhålles

2 kommentarer:

Morfar Lasse sa...

När jag var verksam i ett företag, som låg i kommunen, fanns ett (S)-styre och då prioriterades utveckling av arbetstillfällen och industriområden.

Idag styrs den moderat, med marknadskraften som ledstjärna. Vilket innebär en "seg" hantering av olika företagsprjekt och vad det verkar fixering vid boende tillfälle på fel ställe.

Moderaten behöver lära sig den enkla sanningen. - Människan skaffar sig sysselsättning, för att senare flytta närmare arbeltsplastsen.

Annika Andersson Ribbing sa...

Du har rätt - huvet på spiken.

Och beskrivningen om näringspolitiken, eller kanske snarare bristen på densamma, känner jag verkligen igen.

Det som förvånar mig är att våra småföretagare som hör av sig och är besvikna över "utvecklingen" inte upphör att förvånas. Det var så här förra svängen under moderat styre också. "Marknaden" har förväntats lösa allt.

Vilket den bevisligen inte gör..