måndag 20 oktober 2008

Strandskyddsdispensernas himmelrike


I en debattartikel som publiceras idag riktas skarp kritik mot regeringens förslag att luckra upp möjligheterna för kommunerna att bevilja undantag - dispens - från det lagstadgade strandskyddet.

Som kommunpolitiker tycker jag ofta att åtgärder som ger den lokala nivån utrymme och mandat är goda initiativ. Det är på denna nivå man konkret har att lösa olika utmaningar och problem. Samtidigt blir vi i olika sammanhang kraftigt begränsade i våra möjligheter att hantera våra uppdrag. Lagstiftning och regelverk påverkar oss i vissa lägen så att något handlingsutrymme att lösa uppgifterna på ett bra sätt i praktiken inte finns.

Det är alltså generellt min uppfattning.

Strandskyddsfrågan utgör ett undantag. Det är inte av principskäl, tvärtom. Den praktiska erfarenheten av Värmdös hantering av dessa frågor förskräcker. Det skulle snart inte finnas en strandsnutt orörd om kommunen gavs större handlingsfrihet. Vid snart sagt varje sammanträde med byggnadsnämnden i kommunen hanteras olika typer av undantag och dispenser på oriktig grund. Och m-styret skulle gärna bevilja det mesta om det inte fanns en länsstyrelse mm. som övervakar hur lagen efterlevs. Min politikerkollega Anna kan säkert fylla på med omfattningen av detta. Konsekvensen av moderaternas politik blir att strandlinjen successivt helt privatiseras. Trots att vi bor i en skärgårdskommun har de allra flesta invånare ändå inte tillgång till kusten.

I vårt högexploaterade kustområde borde de restriktiva regelverken behandlas absolut strikt. Jag har respekt för om kommunalpolitiska företrädare i andra delar av landet vill ges möjlighet att diskutera olika typer av lättnader, i områden där exploateringsgraden är väldigt låg. Men skulle dispensmöjligheten ges lika till alla kommuner blir konsekvenserna riktigt illa. Till exempel i Värmdö.

Dessa beslut är avgörande för alltid. Exploateras ett område är det oåterkalleligt. Det går inte att ospränga ett berg som en god vän sa härförleden. Därför är detta en fråga som regeringen måste ta ett centralt ansvar för.

Debattartikeln är viktig - läs den!

Tidigare artiklar i augusti maa. regeringsförslaget:
SvD
DN

2 kommentarer:

Roger på Hisingen sa...

Men... är inte Värmdös alla stränder undantagna från lättnader enligt departementsskriften? Allt kust mellan Bohuslän och Roslagen skulle ju vara fortsatt hårt reglerade?

Bo Jonsson sa...

Det pratas alldeles för lite om översvämningsrisken.
Har skrivit om detta på: salvenius.st