måndag 6 oktober 2008

Dassig politik i fabriksfrågan


Ett nyhetsinslag på ABC-nytt ikväll handlar om fabrikens framtid i Gustavsberg. Se här. (OBS! Det tar en stund att ladda hem inslaget som är knappt tre minuter långt).

Fabrikens (Villeroy&Boch) VD tittar in i kameran och säger att han slåss för att fabriken ska kunna finnas kvar i kommunen, men att tiden börjar rinna ut om de ska kunna stanna kvar. De behöver besked från kommunen.

Kommunens företrädare genmäler att det tror han inte på. Att det finns någon risk för att fabriken ska flytta alltså. Och han säger att det är komplicerat med detaljplaner, sådant arbete tar tid. Det känns ju tryggt. (Nej, jag var ironisk).

Av reportaget framgår att det är ett problem att planarbetet dragit ut så på tiden. Två år har gått och ännu är inte detaljplanerna klara. Vad som inte framgår av inslaget är arbetet överhuvudtaget inte startat.

NackaVärmdöPosten skriver också om frågan idag i sin nätupplaga.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Om jag inte missminner mig säger 'kommunens företrädare' i inslaget att ärendet "kommer att prioriteras" (futurum!) vilket ju är en intressant formullering när frågan funnits i två år.

Annika Andersson Ribbing sa...

Hej Jakob!
Ibland känns det som om vi lever i "Skilda världar" i Värmdö.

En som är dröm-Värmdö. Där knallas det runt i sakta mak, filsoferas lite, tycks till en aning och filosoferar lite mera. Livet är ganska lugnt och behagligt. Lite som i Körsbärsdalen.

I "reality-Värmdö" vistas merparten av medborgarna. Här är det rörigt och struligt. Få vet vad som gäller. Medarbetarna får inga tydliga direktiv och de som törs ta egna initiativ får på nöten för det, medan de som försöker invänta ledning och styrning inte heller ses med blida ögon.

Vilken av världarna de olika partierna vistas i lämnar jag upp till läsarna att själva bedöma..

Hej Nathalie!
Du är synsk - en favvoutmaning, den antages glatt..! Ska samla tankarna lite, inlägg kommer!

Anonym sa...

Skulle du säga att det finns en politisk vilja - om än outtalad - att fabriken läggs ner för att då blir det bättre förutsättningar för ett borgeligt styre framöver?

Om fabriken läggs ner dräneras Gustavsberg på arbetare och då urholkas den socialistiska valmanskåren.

Annika Andersson Ribbing sa...

Hej Longterm..
Tanken har slagit mig tidigare. Hos någon eller par företrädare kan det kanske handla om det. Att det skulle vara en uttalad partilinje tror jag däremot inte på. Om (m) idkade lite omvärldsanalys och grävde i sin egen lokala historia skulle ju motsatt agerande (dvs. full fart framåt - också i verkligheten) framstå som en betydligt mer kittlande väg att gå..
Alla erfarenheter visar att de kommunpolitiker som slåss för sina medborgare, företag etc. premieras för det. (Även om det i det här fallet skulle röra sig om arbetare). Margareta Nachmanson t. ex, tidigare m-kommunalråd, måste tycka att hennes partikompisar beter sig huvudlöst. Hennes engagemang för fabriken gick inte att ta miste på.

Annika