lördag 8 september 2007

Lördagskrönikören om Idioti

Så har världen fullbordat ett nytt varv kring kring sin egen idioti.

En ambitiös konstnär önskar ta steget från byggare av bisarra strandinstallationer till yttrandefrihetsmartyr. Bekymrar sig inte om att vara nyskapande utan väljer beprövat danskt recept. Ett retsamt finger i magen på de redan mobbade försäkrar vår ängslige skolgårdskarriärist om de mäktigas stöd.

En lokal kulturförening bestämmer sig för att uppfylla lillemans hetaste önskningar och ställer till med årets mest idiotiska demonstration. Med lite högljutt gastande utanför tidningsredaktionen lyckas man på en och samma gång garantera förnyade provokationer under de kommande tio åren, springa ärenden åt samma samma typ av regimer som tvingat många av medlemmarna på flykt samt bekräfta rådande fördomar.

Jodå, visst är varje muslim något av en vandrande landmina, ständigt på vippen att brisera i religiöst vanvett! Varenda islamofob i hela västvärlden nickar menande, får med sig de osäkra och de korkade och tvingar opportunistiska regeringar till avsteg från de egna demokratiska principerna.

Faktiska och potentiella vinnare av åtminstone någorlunda demokratiska val i hela den muslimska världen(Algeriet på 90-talet, Palestina och Iran idag) finner till sin förvåning att de som annars pratar så mycket om vikten av majoritet plötsligt ger sitt stöd åt regimer helt utan folklig förankring. För hur skulle ett muslimskt styre samtidigt kunna vara demokratiskt?

Resultatet är islamistiska partier som aldrig får chansen att misslyckas/mogna, demokratiska muslimska krafter som tvingas ge vika för odemokrater med västvärldens hyckleri som trumf på hand och fortsatt styre för de regimer som tvingar människor på flykt och samtidigt blir de skånska lergubbarnas(och deras åsiktsfränder överallt) främsta argument för att fortsätta hata islam och muslimer. Bättre bevis för islams oförenlighet med demokrati än frånvaron av den i arabvärlden går liksom inte att finna.

Så fortsätter rädslan att växa, människor i Sverige fortsätter att stängas ute från eller underordnas på arbetsmarknaden. Istället för att gäspa åt en löjlig jävla rondellhund går man i taket när de som borde ifrågasätta etablerade tankemönster, konstnärerna, gör sig till mobbningens verktyg. För det är väl ingen som inbillar sig att den där demonstrationen hade ägt rum om kulturföreningen haft en massa verkställande direktörer, advokater och andra statusmänniskor i sina led?

Självklara rättigheter, både den att kritisera och förlöjliga religiösa auktoriteter och rätten att vara korkad (Lars Vilks) ifrågasätts av personer som ständigt utesluts ur den varma kretsen av riktiga svenskar och inspirerar på så sätt till nya sparkar på de som redan ligger.

Evighetsmaskinen är redan uppfunnen, dess namn är mänsklig idioti.

En gigantisk eloge till statsminister Fredrik Reinfelt som gjort det enda förnuftiga. Att prata. Om fler hade tillräckligt med ryggrad för att göra detsamma med sina inbillade fiender skulle idiotins kretslopp kunna brytas helt. Tänk!

12 kommentarer:

Håkan sa...

Hmm.. vad säger bloggägaren om Reinfeldtberöm på hennes blogg..?

Håkan

Anonym sa...

Visst får man kritisera o tycka illa om olika religioner, men varför skymfa religiösa symboler???
Jo Vilks vill givetvis ha publicitet o det ger vi hnm....
Ingarö

Lördagskrönikören sa...

Klokheten i kritik kan alltid diskuteras (som i det här fallet), rätten att framföra den är däremot odiskutabel så länge andra grundläggande principer inte kränks, t.e.x genom hets mot folkgrupp.

Om jag minns rätt stod det "Islam is human and animal rights" på vovven. Min blodtörst behöver något mer än så för att kicka igång. Vad är för övrigt en religiös symbol? För mig är diverse deklarationer långt heligare än gubbar i skägg. Betyder det att förlöjligandet av dem bör förbjudas? Gränsdragningsproblematik...

/J

Annika Andersson sa...

Bloggägaren försöker göra tydligt när det är hon själv som tycker till och när det är någon annan, typ Lördagskrönikören. Har jag valt honom som krönikör får jag leva med erkännanden av de som jag oftast betraktar som mina politiska motståndare. Poängen med gästkrönikörer är ju att de företräder andra perspektiv än mina egna. I just det här fallet har jag dessutom inte svårt alls att dela hans uppfattning.

Tror det kan bli roliga lördagar framöver! :-)

Annika

Eva sa...

Men vem är han?
Nyfikenheten är omåttlig!!!

Sen - sosse som jag är - så delar jag uppfattningen att Reinen gjorde i rätt i att samtala, hans partivän i Danmark vägrade och det var en värre provokation än tilltaget att avbilda profeten M.

Eva sa...

Förtydligande - jag menar nu inte namn och privata relationer, det har jag ju räknat ut.
Utan vem vill han presentera sig som, förutom ett namn...

Undrande sa...

När du skriver islamofobi, vad menar du då?

Annika Andersson sa...

Eva!
Utförligare presentation kommer liksom en liten bild hoppas jag..

Annika

streetsmart sa...

Ha, det var ett välskrivet inlägg.

Vem är författaren?

Anna sa...

Ser fram mot lördag!

Annika Andersson sa...

Streetsmart och Eva:
Det är Johan Ribbing, 33 år fyllda, som kommer att skriva på lördagar när andan faller på. Pappa Gymnasielärare i samhällskunskap och historia.
Ämnena för inläggen kommer variera om jag får gissa. Temat lär vara "samhällsfrågor" i vid mening.

Om man önskar etikettera honom politiskt skulle det väl närmast vara oberoende liberal med en anstrykning åt att alltid heja lite på oppositionen. En kombination som öppnar för en del intressanta crossover-resonemang.

streetsmart sa...

Självaste paret Myrdal...

Se bara upp så att dottra inte blir lika politiskt kreativ som Jan Myrdal...