söndag 30 september 2007

Årets bottennapp, nr 2A

I våras la den nytillträdda moderatledningen ned "Det modiga högstadiet" - skolan som var resultatet av en samverkan mellan kommunen och två fristående skolor, Lemshaga och Grantomta. Skolan skulle starta halvåret senare i anrika fabrikslokaler i centrala Gustavsberg och närmare femhundra elever hade anmält sitt intresse att gå där.

Under dramatiska former dödades projektet, grundskolenämnden kallades till ett möte för att behandla förändrade proporttioner i ägandet, men väl på plats handlade det plötsligt om att lägga ned hela skolan. Samma kväll behandlades samma ärende på extrainkallad kommunstyrelse och kommunfullmäktige.

Maktfullkomligt och fullständigt kuppartat.

Det hänvisades till ett parallellt ärende som fått avslag på sin ansökan hos Skolverket. Problemet var bara att jämförelsen helt saknade grund. I det fallet, Tom Tit i Södertälje, ägde kommunen hela bolaget. Här skulle kommunen bara äga en minoritet. Härom månaden kom dessutom beskedet att Tom Tit visst får bedrivas. Även i den konstruktion där kommunen är helägare..

De borgerliga partierna som så ofta och gärna talar sig varma för valfrihet och alternativa driftsformer. Här hade de ett helt nytt exempel på det. En friskola med uttrycklig ambition att samverka med närsamhället och de befintliga skolorna i kommunen, såväl kommunala som fristående.

Men DET upplägget var inte tillräckligt privat för att vinna moderaternas och folkpartiets gillande. Därför fick det korgen. Trots att närmare femhundra elever ville gå där.

Valfrihet på politikernas egna villkor.. Ynkligt.

Inga kommentarer: