måndag 3 september 2007

Maudisternas stämma


Den gångna helgen har som bekant Centerpartiet hållit stämma. Mycket är sig olikt kan man väl säga när en summering av ställningstagandena ska göras. Politiken som mejslas fram förskräcker i många avseenden.

Få trodde nog inför valet för bara ett år sedan att de mest framträdande "kraven/löftena" som partiet ska ta med sig till regeringsförhandlingarna så här ett år senare skulle komma att bli

1. Uppluckrad arbetsrätt

2. Höjd bensinskatt

3. Lägre skatt på öl och vin

Partiledare Maud var trängd i gårdagens Agenda när hon konfronterades med kritik från kommunalråd och medlemmar runt om i landet. Att en inte obetydlig stad-landkonflikt finns inom partiet råder det ingen tvekan om. Mauds kommentar till detta var att allt var sossarnas fel. Trots att kommunalråden och de andra tycktes ha fått yttra sig som det senaste årets politik.. Tokigt.


På hemmaplan finns det många vettiga och duktiga centerpartister. Jag har tidigare också skrivit uppskattande om Andreas Carlgren i samband med Almedalsveckan, även om jag tycker att hans historiebeskrivning kring miljöpolitiken ställd i förhållande till Alliansregeringens initiativ är pinsam. Uppskattar ändå hans glöd.

En annan person inom det gamla bondeförbundet jag respekterar högt är stressnestorn Lennart Levi som också porträtterades i DN idag (tyvärr inte på nätet).

Vart Centern de facto kommer att ta vägen på lång sikt känns osäkert. Högersvängen kanske kan generera en moderatröst eller två. Frågan är var vilsna landsortsbor tar vägen när de nu slopat sin landsortspolitik till förmån för Stureplan.

Inga kommentarer: