fredag 14 september 2007

Sammanslagning


I sportvärlden stormar det just nu kring idén att slå ihop de tre Göteborgslagen GAIS, Häcken och Örgryte till en gemensam klubb FC Gothia.

Om en sammanslagning skulle bli verklighet är jag övertygad om att det skulle leda till stora framgångar. Vägen dit är emellertid problematisk. Ingen känner något för en klubb som inte ännu finns till. En klubb som saknar historia saknar supporters.

Det är lite "Fångarnas dilemma" över frågan. I detta fall är sannolikt instinkten att vilja heja på sitt gamla så stark att man struntar i att långt större framgångar väntar runt hörnet om man skulle slå sig samman med andra. Det blir intressant att följa frågan om det blir någon ny klubb..

Resonemangets motsvarighet inom politiken har ju också förts. Att slå ihop ett eller flera borgerliga partier för att skapa en bättre motvikt till socialdemokraterna. På samma sätt som i idrottsvärlden är motståndet stort. I den frågan tror jag nästa riksdagsval kommer spela en avgörande roll. Om Allianskonceptet inte renderar svenskarnas stöd efter en regeringsperiod kommer nog många centrala krafter inom borgerligheten börja driva frågan om en sammanslagning. Tror jag.

Inga kommentarer: