torsdag 17 maj 2007

Att sova på

Imorgon publicerar DN en ny Temo. Rubriken på artikeln är "Blått Sverige har blivit rött".

Styrkeförhållandena i Norrland är nu 70-30 till förmån för det röda laget. I Västsverige har det svängt från blått till rött med siffrorna 55-40 till de senares fördel. Om Stockholmsregionen skriver DN att "där de borgerliga hade en stor majoritet på cirka 65-35 efter valet, är det nu jämnt skägg mellan blocken."

Mest intressant i artikeln är emellertid inte siffrorna som sådana. Det är redovisningen av hur åsiktsförskjutningen fördelar sig i olika grupper;

"mätningarna visar på att det varit en protestvåg som gått i samma riktning och varit i stort sett lika stark över hela landet. Även bland villaägare, där många gynnas av regeringens förslag om avskaffad fastighetsskatt, har stödet för socialdemokraterna ökat kraftigt sedan valet. Socialdemokraterna går också framåt i gruppen av egenföretagare."


Alliansen vann starkt stöd för sitt tal om att få fler i jobb. Eftervalsanalytikerna är samstämmiga i att det var den enskilt viktigaste frågan i förra årets val. Väljarnas avståndstagande från sin nya regering kan synas paradoxal, det är trots allt ett faktum att alltfler kommit i arbete.

Den gigantiska omfördelning av pengar är det starkaste skälet om du frågar mig. Många svenskar ser nog gärna ett ökat företagande och fler i arbete. Trygghet är en grundläggande förutsättning för att uppnå detta. Eftersom systemen som tidigare borgat för det nu i flera avseenden förändras och försämras svarar väljarna med att byta sida. Trygga människor törs, vill och vågar. Osäkra människor sitter still i båten.

Så även om Sverige de facto går som tåget just nu är det många som känner farhågor för när den dagen kommer då det vänder. Och man själv riskerar stå där. Utan jobb. Med 65-procentig a-kassa.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Så du tror folk börjar vakna nu? Skräll! Fattar inte hur en hel nation kan gå på en skrälldus lögnare....suck!

Anonym sa...

Även politiken är en marknad, det är vackert så. Hösten 2006 fanns en efterfrågan på nya tag, nya visioner och nya ansikten.

Jag har hört från Finansen att det kommer reformer till hösten som får de redan gjorda att blekna. De som har ett jobb blir än större vinnare.

S-holmspolitiken förefaller dock helt lamslagen. Carin Jämtin? Kiki Olin? Någon?

Anonym sa...

Skrivkramp..?
Behöver du en skrivkram?

Annika Andersson Ribbing sa...

Sis - lögnare.. Vad vet jag.. Somliga säger att de gör precis vad de sa att ämnade.. Andra menar att detta rimmar dåligt med löftena som gavs. Själv tror jag kombinationen försämringar för de som inte har det så fett och stora inkomstförstärkningar för de som redan har det gott ställt inte varit så lyckad för Moderaternas ambition att vara "Det nya arbetarpartiet". Å andra sidan är det ju ffr allt småpartierna som tappat mest.. så vad vet man.

Kongo: Då blir jag onekligen nyfiken, vad (vilka) ska de då sätta tänderna i. Sjukskrivna kanske, de har ju hittills bara drabbats lite grann.? Allvarligt talat, det är naturligtvis bra att det lönar sig att jobba och finns goda incitament för det. Om de menar allvar med jobbambitionerna borde åtgärderna ägnas mer åt att smörja arbetskraften (utbildning, företagarfrågor, bolagsskatt kanske, vad vet jag - snarare än ren förmögenhetsöverföring till de som har). Värnskatten lär de väl avskaffa gissar jag. Mycket kommer handla om timingen. Skulle gissa att de lärt sig läxan från denna gång och låta det gå lite mellan beskeden. "Sjukskrivna ska bli friskare - därför minskar vi ersättningen..." Och sen, långt senare, det lågmälda beskedet om att värnskatten försvinner för att inte provocera de stora låg- och medelinkomsttagargrupperna (som ju inte blir vinnare i denna räkneoperation).

Stockholmspolitiken.. tja, vad ska man säga. Kanske är di blå lite stressade av dåliga rikssiffror. Samtidigt som det är vida känt att just Sthlmsväljarna är de som rört sig minst när det gäller väljarsympatier.. Kanske ett utslag av att sitta still i båten..?

Jag tror på Carin. Jag har lyssnat till henne ett flertal gånger sedan tillträdet som oppositionsborgarråd. Hon kommer att vara en svår motståndare, det är jag övertygad om.

Skrivkramar och tips är alltid välkomna! Just denna gång var skrivuppehållet mest ett utslag av vistelsen på svärfars land.. Ingen uppkoppling där än - men snart!

Annika