lördag 5 maj 2007

Fransk jämställdhet

Js moster, som är svenska och gift med franske Francis, berättar under middagen om jämställdheten i Frankrike.

När hon kom hit 1966 hade lagstiftningen just justerats. Gifta kvinnor fick nu möjlighet att öppna eget bankkonto och förfoga över de pengar de själv arbetat ihop. Det skulle ännu dröja ett antal år till de stora reformerna.. Det var ex. fortfarande mannen som enligt lagen hade rätt att bestämma var familjen skulle bo. En kvinna kunde dömas om hon till äventyrs bosatte någonstans mot makens vilja.

1975 ändrades mycket. Fram tills dess hade det enligt den lagstiftningen varit möjligt att döma gifta kvinnor som varit otrogna till mellan 4 månaders och 2 års fängelse. Gifta män, däremot, riskerade böter. OM de tog med sig sina älskarinnor HEM till hustrun.. (Något som alltså inte hade krävts för att kvinnor skulle dömas till fängelse, där räckte det med själva otroheten). Dessutom blev det inte längre mannens, pappans, ensak att bestämma var barnen skulle gå i skola etc. Mamman och pappan fick nu gemensamt ansvar.

Nymodigheten för året, ja - i år 2007, är att det inte längre är tillåtet att aga sitt barn. Jag blir förvånad och arg när jag tänker på att det fram till nu varit tillåtet, lagligt, att i uppfostringssyfte misshandla sina barn. I ett modernt samhälle som Frankrike.

Kvinnor och barn lever i en priviligerad tillvaro i Sverige, i jämförelse med resten av världen när det kommer till frågor som har med jämställdhet att göra. Även om jag alltjämt upplever ojämställdheten - den som ännu existerar i Sverige - som provocerande och orättfärdig.

Att resa ger perspektiv.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ikväll gäller det - ikväll smäller det. Blir det Kärschermannen eller judinnan? Vad säger folkviljan?

Du verkar ha det mysigt i Paris; paketera mysigheten i en Hermésscarfs så förlänger du njutningen.

Annika Andersson Ribbing sa...

Det verkar kämpigt att få till det med en kvinnlig president efter vad jag kan förstå. Opinionsundersökningar är förbjudna här sedan i fredags men mätningar som gjorts av andra indikerar att Sarko fortsatt dra ifrån..
Två och en halv timme kvar drygt, tills vallokalerna stänger.
En sväng med joggingskorna sen är det dags att bänka sig på valvakan.

Shoppingtur på egen hand imorrn, ska lägga Hermésscarfen runt halsen, om jag hittar någon.

A