Sorterar post och mail och tv:n står på. SVT24 sänder ett seminarium som Grundlagsutredningen arrangerar.
Forskaren Peder Nielsen har skrivit en rapport om Personvalssystemet. Han har gjort en uppföljning av hur svenskarna ser på reformen som vi haft i full skala sedan tre val tillbaka.
När systemet infördes förväntades att 30-50% i valet till riksdagen skulle ange en personpreferens i form av kryss för en kandidat. För valet till kommunernas fullmäktigeförsamlingar väntades fler personvälja, 50-70%.
Utfallet har inte blivit så. Väsentligt lägre andel använder sig av möjligheten. I valet förra året var siffrorna 22% för riksdag och landsting och 28% för kommunerna. Trenden har dessutom varit att färre och färre väljer att kryssa, sedan möjligheten infördes i motsats till alla förväntningar.
Samtidigt kan det tyckas paradoxalt att svenskarna tycks så nöjda med det system som såpass få utnyttjar. Mätningar visar nämligen att en klar majoritet tycker att systemet är bra. En fjärdedel av svenskarna vill att personalvalssystemet avskaffas. 12 procent vill se utökningar av personvalsinslaget. Men resten, 63%, tycker modellen är bra som den är.
De högljudda kritikerna har å ena sidan haft stora farhågor att partierna på sikt gröps ur, att politiken amerikaniseras och kommersialiseras. Den andra sidan har menat att politiken måste moderniseras och att partierna genom sin konstruktion är alldeles för stumma. Att politiken skulle komma närmare människor om det finns en reell möjlighet att få sina medborgares förtroende och bli vald utan omvägen via stabbiga partier.
Jag är en tråkig representant för mellanmjölkens medborgare. Min övertygelse är att personalvalsinslaget vitaliserar. Jag är samtidigt emot en större liberalisering av systemet. För mig är det en bra ordning att politiska partier bildar basen för systemet. Känner man sig som engagerad medborgare inte hemma i de befintliga kan man starta ett nytt. Lokala partier blir en alltmer vanlig företeelse, och det är bra. De fungerar som en blåslampa på de gamla. Och det behövs.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar