tisdag 29 maj 2007

(M)uta

I kvällens nyhetssändningar har det uppmärksammats att moderaterna mottagit 30 miljoner kronor i gåva till valbudgeten.

-Muta, kommenterar någon politisk meningsmotståndare. Och på Tv4s text-tv återfinns rubriken "Hemliga bidrag gav moderat valseger".

Hrm.. Nä. Jag tror inte det.

Det är klart att pengarna hjälpt till. Partisekreteraren Schlingmann säger i kameran att deras valrörelse varit beroende av pengarna. Så visst, de har haft betydelse. Därifrån till fyrans rubrik är steget dock långt.

Däremot skorrar deras gamla kritik mot andra partier (läs Socialdemokraterna) väl falskt när fyrans granskning lagts på bordet. Hoppas vi slipper höra den dubbelmoralen mer.

Och. Framför allt. Hoppas alla riksdagspartier når en gemensam överenskommelse om en tydlig, öppen redovisning av stora ekonomiska stöd till enskilda partier. Det skulle demokratin vinna på. Det behövs åtgärder för att legitimiteten för det system vi har inte ska urgröpas ytterligare. En öppen redovisning är en sådan åtgärd.

Som sagt var, för demokratins skull.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jamen ni då? Alla pengar ni har fått varför är det inte ett problem isåfall?

Anonym sa...

Man kan se det som att varje slant som kommer in till ett parti reprtesenterar ett intresse.
Men är det ett problem? Bara om partiet på ett osunt sätt driver just den frågan framöver.

T ex om Terriersällskapet skänker 200 miljoner kronor till (s). Då kanske de känner att de måste driva den frågan på bekostnad av ny tandläkarförsäkring, eller ngt annat bra.

Då blir gåvan en inskränkning i friheten.
Men om man använder 20 mille till att förbättra för terrierna och 180 för att utreda en bra tandförsäkring, då är det kanske en win-win-situation.