söndag 21 september 2008

Lokal folkomröstning - varför inte?


Två folkpartister har i helgen gått ut och ventilerat en idé om lokal folkomröstning i Värmdö. Frågan de vill låta Värmdöborna ta ställning till är huruvida det är önskvärt med en "pinne" i Gustavsbergs fabriksområde.

Den lokale företagaren Dag Landvik presenterade för ca ett år sedan sin idé om ett höghus som skulle toppa Turning Torso i Malmö. Självklart en kontroversiell idé, i princip var den än föreslås. Byggnaden skulle bli ett landmärke i praktiskt taget hela skärgården och synas vida omkring.

Utmaningarna är stora för alla som är involverade i planeringen av det framtida Värmdö i allmänhet och det aktuella området Gustavsbergs gamla fabriksområde i synnerhet. AB Gustavsberg vill etablera en ny fabrik i ekobacksområdet. Förutsättningen för detta är att man ges möjligheter att bygga bostäder på det nuvarande fabriksområdet.

Den senaste tiden har vi nåtts av förnyad kritik mot att kommunen inte levererar några svar och att planeringsarbetet går alldeles för långsamt. (Det förefaller inte ha kommit någon vart. Alls.) I förlängningen på detta riskerar kommunen att helt förlora verksamheten kvar inom kommunens gränser. Det vore ytterst olyckligt av många skäl om fabriken lades ned och flyttades härifrån. Arbetstillfällen, kulturtradition och identiteten för kommunen skulle få svåra avbräck.

Vill du läsa mer om detta kan du kika här:
LG Nilsson 1,
LG Nilsson 2,
Stefan Mårtensson 1,
Stefan Mårtensson 2,
Stefan Mårtensson 3,
Annikas Tyckeri 1

Folkpartiförslaget då? För egen del tycker jag lokala folkomröstningar är en bra metod att involvera kommunens medborgare. De tidigare erfarenheterna från lokala folkomröstningar har givit mersmak. Idén att folkomrösta om denna fråga tycker jag är intressant. (Det kanske är på sin plats att understryka att min positiva inställning är MIN och inte partiförankrad, som alltid i bloggsammanhang).

Däremot är jag skeptisk till tempot som folkpartisterna föreslår. Att vänta till nästa ordinarie val (kommun-landsting-riksdag, september -10) tror jag inte är möjligt. Vi vet att de berörda intressenterna har betydligt mer bråttom än så. Nej, isåfall borde omröstningen genomföras senast i samband med EU-parlamentsvalet i juni nästa år. Och isåfall är det hög tid att lyfta frågan till ett beslut inom de närmsta månaderna.

Inga kommentarer: