lördag 6 september 2008

Gör om - gör rätt!

Jag skrev härom dagen om m-styrets hantering av frågan om fritidsgården Ettan i Gustavsberg.

Marken där nuvarande fritidsgården ligger såldes med stor vinst, drygt 60 miljoner kronor. Kontrakt med köparen Riksbyggen skrevs så att kommunen skulle ha gott om tid att hinna flytta de verksamheter som hittills huserat i husen på tomten.

Lokaltidningen Nacka Värmdö Posten skrev redan i februari om den oro som fanns bland både ungdomar och gårdspersonal kring vad som skulle ske framöver.

Mina partikompisar tog upp frågan om vart ungdomsgården skulle flyttas flera gånger under våren. Vi fick försäkringar om att flera goda alternativ fanns.

I mars togs frågan upp om det sk. Baptistkapellet som ligger i anslutning till den befintliga fritidsgården och angränsar till idrottsplatsen Ekvallen. Den tyckte vi kommunen skulle lösa in när församlingen meddelat av man skulle sälja den. Det tyckte inte m-styret. De motiverade skälen till detta på följande sätt i tjänsteskrivelsen:

"Utbildnings-, kultur- och äldrekontoret anser att den tidigare Baptistkyrkan på Ösby 1:86 inte är tillräckligt ändamålsenlig för att bedriva en öppen ungdomsverksamhet med god kvalité. Detta främst med tanke på den förhållandevis begränsade yta som står till förfogande.

Det är därför önskvärt att andra mer ändamålsenliga lokallösningar prövas i Gustavsbergs centrum. Dessa skulle kunna vara ett utökat ungdoms- och kulturcentra som mötesplats med skapande inriktning i anslutning till nuvarande Gustavsbergs-
teatern och Musikens hus.

Behovet är också stort av större ytor för dans-, musik- och andra arrangemang för och med ungdomar. Därför behöver arbetet koncentreras på att hitta lösningar för öppen verksamhet i större lokaler i Gustavsberg. Dessa skulle också kunna användas som mötesplats för lite yngre tonåringar."


Det framgår av protokollet på sidan 10 att vi protesterade mot beslutet att avstå från Baptistkyrkan.

Sedan blev det tyst. Så tyst att vår partigrupp åter aktualiserade frågan vid sammanträdet i slutet av april som framgår av sista sidan i protokollet. Lugnande besked gavs, om än inte konkreta beskrivningar kring vart gården skulle flyttas eller hur verksamheten ska komma att bedrivas.

Döm om vår förvåning när vi under senare delen av våren får höra av personalen på gården att nämndens ordförande varit och hälsat på med beskedet att de skulle flytta sin verksamhet till den sk. "vaktmästarbostaden" på Kvarnberget, ett litet, litet hus på baksidan av skolan. Frågan hade inte diskuterats i nämnden och inte i något annat politiskt organ heller. När våra företrädare om detta på efterföljande möte förnekas det hela.

Nu fick vi i onsdags tillslut ett ärende på bordet, som går ut på just detta. En flytt till Kvarnbergsskolan. I tjänsteskrivelsen framgår att inte heller tjänstemännen tycker denna lösning är någon höjdare. Skälet till förslaget är att det saknas alternativ heter det.

Hela hanteringen av denna fråga gör mig djupt upprörd. Alternativ har inte saknats under resans gång, kommunen har haft möjlighet att lösa in Baptistkyrkan TILL SAMMA KOSTNAD SOM DAGENS HYRA. Frågan behandlades tom. i kommunfullmäktige, men där avslogs inlösen med samma argument som citatet ovan. Lokalen för liten. Nu väljs en väsentligt ÄNNU mindre lokal.

Vi hade ännu hellre sett att kommunen fullföljt det som man förhandlade med KF fastigheter om i våras, gamla Domusrestaurangen i centrum. Det hade kostat en miljon kronor mer per år. Men det ställningstagandet fick inte den ansvariga nämnden överväga. Förrän det var försent. Och nu hävdas att en dålig lösning är den enda möjliga.

Jag har ett tips - ett förslag. Återuppväck ärendet om inlösen av Baptistkapellet igen. Det är reglerat i den sk. detaljplanen att kommunen har inlösensrätt, det gäller alltjämt. En väsentligt bättre lösning för ungdomarna.

Ta iallafall och fråga dem, ungdomarna, vad de vill, innan ni fullföljer ett dåligt förslag till beslut.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jo kan bara hålla med, klantigt är det. Tackar annars för en bra blogg, fungerar lite som en informationsväg om vad som är på G, när andra informationskanaler klickar. ps. vad vet du om ombyggnad av kvarnbergsskolan till 1-9 skola?

Med Vänlig Hälsningar

Bengt Kleijn

Annika Andersson Ribbing sa...

Hej Bengt!
Kul att du hittat hit. När det gäller diskussionerna kring Kvarnbergsskolan så har jag från tjänstemannahåll förstått att man kikar på möjligheten att omvandla skolan till en F-9-skola. I dagsläget är skolan långt ifrån full och de närmaste åren kommer elevkullarna att växa på underifrån i Gustavsberg.

Eftersom skolan också skulle behöva en ansiktslyftning ingår i förslaget att bygga om och renovera för det nya uppdraget. Utan att ha sett några närmare detaljer eller något skriftligt underlag tycker jag det låter klokt!

Allt gott.

Mvh
Annika