onsdag 17 september 2008

Ta ansvar Göran!

Denna vecka har jag och s-kollegan Andrine Winther en debattartikel i lokaltidningen Mitt i Värmdö. Den går inte att länka till så jag klipper in den nedan:

Barnen sviks i Värmdö

Det är med växande förtvivlan vi följer utvecklingen i Värmdö.
•Förskoleköerna växer – trots våra upprepade förslag om utbyggnad
•Barngrupperna blir större
•Stödinsatser tas bort – vilket lett till att kompetenta och erfarna medarbetare flyr
•Mindre pengar till kommunens kärnverksamhet

Viktiga projekt för barn och unga går överstyr och ingen tar ansvar. När det väl byggs en förskola i kommunen kantas det av en lång rad problem, som i exemplet Grantomta:

1. Bygglovet överensstämmer inte med detaljplanen
2. Möjligheten för den blivande förskolan att påverka utformningen har uteblivit trots beslut om motsatsen
3. Kommunen startar bygget utan bygglov som vunnit laga kraft, tvärtemot vad man föreskriver sina egna medborgare när de bygger
4. I våras bedyrades att sprängningarna inte skulle ske när skolan var igång. Nu ska det sprängas må-fre kl 7-17 i tre veckor

Efter valet införde moderaterna en ny organisation där styrning och ledning inte fungerar. Ett område som vi ändå hade gott hopp om var förskolan. Helt enkelt för att ordföranden i förskolenämnden, Göran Jansson (m), också styr kommunens fastighetsbolag. Dessutom är han ”budgetminister” i kommunstyrelsen. Tre viktiga funktioner i en och samma person, med ersättning på halvtid, för att ansvara för dessa frågor. När vi nu ser utebliven förmåga att leda blir vi mycket oroade. Barnen drabbas alltmer av den nya förvaltning som moderaterna tvingat igenom. Men det håller inte längre att hänvisa till anonyma ”styrsystem” och skylla på Jonas Nilsson, nu måste Göran Jansson ta ansvar för dessa misslyckanden.

Budgetarbetet pågår och det presenteras ännu mer nedskärningar för våra barn och unga. Vi blir dubbelt upprörda när pengar kastas i sjön pga stilleståndskostnader samtidigt som det sparas på förskola, skola och fritid. Central administration sväller och konkurrenstänkande inom förvaltningen gör att organisationen kortsluter sig själv. Resultatet blir ännu mindre pengar till barnens verksamhet. Ändra på det Göran!

Andrine Winther (s)
Annika Andersson Ribbing (s)

Inga kommentarer: