söndag 7 september 2008

Miljömoderaterna om tolv år


Idag har moderaterna gjort ett utspel kring kraven på den framframtida bilparken. Om sisådär en tolv år blir det tuffa tag, då ska bilarna inte få dra mer än en halvliter soppa per mil.

Allvarligt talat är deras utspel på ett sätt bra. Det indikerar att de nu helt fjärmat sig från den totala förnekelse som varit helt förhärskande inom partiet. Perspektivet svindlar när man betänker att det ex. bara var bara ett och halvt år sedan magasinet Neo hade temanummer kring "Alarmismen", i vilket sidorna tapetserades med bedyranden att det inte var så farligt med uppvärmningen. Däremot fanns en stor risk om alla nu gick på den masshysteri som hade spridit sig oroväckande snabbt skulle det få allvarliga konsekvenser för samhället. Såhär arton månader senare hukar (gissnings-) och förhoppningsvis skribenterna kring sin egen produktion.

Kravet som moderaterna nu lanserar ÄR tufft. Problemet är att regeln kickar in om tolv år.. Det går naturligtvis inte att växla landets bilpark från ett år till ett annat, men det går att införa successiva trösklar och tuffare regler på en mängd områden. Genom att fixera målpunkten långt bort i fjärran är risken överhängande att många lutar sig tillbaka i SUVarnas lädersäten och gasar på en stund till..

6 kommentarer:

Fredrik sa...

Jo, det är säkert många som hickar till när det gäller förslag från (M) i den här riktningen.
Det ska ses som ett debatttinlägg och en seriös diskussion om framtidens politik, säger jag som har lite insyn.

Det som är tråkigt är att det alltid ska sågas av sådana som normalt anser sig ha patent på dessa frågor...som någon skrev i en blogg "vi får se vad Wetterstrand och miljöpartiet kommenterar"

Oavsett det, är det så att svenska bilar av hävd dragit på tok för mycket bensin genom tiderna, jämfört andra, och vi har varit bortskämda med stora bilar, ytor att köra på osv. Vi kommer under all överskådlig framtid att behöva bilen i vårt land, se därför till att skapa möjlighet att göra det. Snacka inte bort saker med "surt-sa-räven"-resonemang, utan var kreativ. Det vinner vi alla på!

/Fredrik

Annika Andersson Ribbing sa...

Jag håller med du, som man säger.

Men Tjalletvärviggarna kommer påpeka att jänkarna, DOM har riktiga bensindrickarmonster på vägarna.. (så vi behöver inte ompröva något...).

Anonym sa...

95g om 12år! Kommer det att finnas bränsle åt alla 2020? 95g/mil passar bättre som gräns 2012.

/ Anders

Anonym sa...

95g/km ska det vara förstås!

/ Anders

Janne Pettersson sa...

Moderaterna har en extremt framåtsyftande och konstruktiv miljöpolitik. Till skillnad från oppositionen handlar det inte om plakatpolitik, utan om resultatpolitik. Det där SKA genomföras. Om inte Sahlin vinner valet förstås.

Annika Andersson Ribbing sa...

Jag kan bara hoppas att du har rätt Janne. Historiken talar inte för dina uppgifter. Men framtiden får utvisa.

A