torsdag 18 september 2008

Kvällens bloggseminarium

blev en intressant redovisning av hur bloggar påverkat traditionella medier i FRA-frågan. De sammanställningar som gjorts visar precis som SvD återger att bloggarna uppenbart haft en betydande inverkan på det genomslag frågan fått. Arrangemanget stod socialdemokraterna för och man hade bjudit in Martin Källström på Twingly och Matti Palm på PR-företaget Greenhill relations att föreläsa.

Twingly, som står för rapporten som presenterades, har t ex mätt hur olika politiker omnämnts i FRA-debattens olika skeden, positivt, negativt eller neutralt.

Föga förvånande är det profiler som centerns Annie Johansson och Frederick Federley som står för de största fluktuationerna. Från att ha hyllats före omröstningen till att landa i den negativa kategorin efteråt. Intressant är också att försvarsminister Sten Tolgfors tycks få bära ansvarsoket i långt högre utsträckning än statsminister Reinfeldt.

En annan slutsats som redovisas är att bloggarna "hållit kvar" sitt engagemang i frågan på ett väsentligt uthålligare sätt än de traditionella medierna. Särskilt tydligt är detta dagarna efter omröstningen i juni. Redan två dagar efter omröstningen har de traditionella medierna i princip slutat skriva om FRA-frågan medan antalet blogginlägg på temat alltjämt är hög. Detta mönster går sedan igenom under hela den undersökta perioden, bloggaktiviteten är mer konstant. Mätperioden som redovisades löpte fram till slutet av augusti, vilket var lite synd. Det hade varit intressant att se de senaste dagarnas aktivitet redovisad.

Man kan fundera över om detta var en engångsföreteelse. Det återstår att se om FRA-frågan är en så extraordinär frågetyp i sin förmåga att samla aktivister i alla politiska läger och med så hög mobiliseringsfaktor att den var unik.

Det som talar för att så skulle kunna vara fallet är frågans innehåll, bevakning av det skrivna ordet, där alla bloggare per definition är berörda. Självfallet ger det frågan särskild dynamik för bloggarna som kanske är svåröverträffad. Det framgick också av redovisningen att en stor grupp av "vardagsbloggarna", som i vanliga fall aldrig eller sällan kommenterar politiska spörsmål i denna fråga aktiverade sig.

Å andra sidan skulle den nyvunna erfarenheten, att bloggosfären också är en maktfaktor som kan spela en avgörande roll för en frågas utgång, förstärka drivkraften att "haka på" när någon ny fråga växer till sig i bloggosfären. Det skulle tala för att vi kommer att se nya frågor där bloggarna kraftsamlar för att påverka.

Jonas har också skrivit om seminariet.

Här finner du rapporten i dess helhet.

Annars då när det gäller FRA?
Tja, det är väl inte alla dagar i veckan jag håller med Svenskans ledare men Sanna Rayman har en klar poäng när hon i slutklämmen skriver:

"Det upplägg som skulle ge bäst utdelning vore troligen om de upproriska folkpartisterna skrev motionen – och oppositionen hängde på. Det skulle kunna locka fram fler FRA-kritiker inom Alliansen ur skuggorna. Chansen att de hakar på ett Sahlinskt uppror är betydligt mindre.

Den närmaste tiden får utvisa vad som är viktigast för kritikerna i alla läger. Att bli hjälte eller att uppnå önskat resultat?"


Och dagens motståndsbesked kommer från Arbogamoderaterna. Gott så.

Inga kommentarer: