tisdag 9 september 2008

Kan Stockholmsmoderaterna få Värmdömoderaterna att komma loss?


Stan har presenterat sin vision för Värtan. Modigt, nydanande och fräscht. Kreativt. Helt enkelt jäkligt intressant. Och återigen påminns jag vilka möjligheter vi själva har.

Kanske kunde våra värmdömoderater kika på sina bröder och systrar två mil västerut och få lite inspiration kring hur man jobba med denna typ av frågor. I vår egen kommun ligger motsvarande projekt på is. Det händer ingenting. Tiden går och går men positionerna flyttas inte en millimeter. Jag skrev om det för mindre än en vecka sedan.

Saken är nämligen den att kommunen har ungefär lika spännande ingredienser för en ny "stadsdel" i centrala Gustavsberg och det gamla fabriksområdet, som stan haft i Värtan. Det har dessutom kommit en förfrågan från det anrika företaget som gjort orten känd världen över, om möjligheterna att flytta fabriken INOM kommunen till det sk. ekobacksområdet. Där vill man anlägga en förstklassig anläggning, hypermodern med miljöprofil. Produktiviteten skulle öka för företaget. Arbetsplatserna skulle räddas kvar i kommunen och landet. Det som idag är gamla miljöförsyndelser, den gamla tippen, skulle saneras.

Gamla fabriksområdet skulle få en ny roll, där historiska byggnader skulle putsas upp och kompletteras med ny modern bebyggelse. Genom att förtäta i centralorten vinner kommunen mycket, miljömässigt och näringslivspolitiskt. Vilket självförtroende som finns grundat med det arv som kommunen har. Nu handlar det om att ta nästa steg. Ömsa skinn och bygga vidare. Vi skulle tillsammans med företagare och andra kunna skapa något alldeles unikt. Skärgård, kulturhistoria och det nya.

Men tyvärr. Trist nog. Om man ska tro de muntliga uppgifter som cirkulerar kommer det dröja många år innan detta kan bli verklighet. För mig är det helt obegripligt att en sådan chans slarvas med. Att risken för en fabriksflytt utomlands tillåts öka för varje månad som går.

Nu är det dags att kavla upp ärmarna och börja jobba, kom igen nu Alliansen.

(För tydlighetens skull: jag menar inte att vi ska kopiera Värtanplanerna till Gustavsberg)

1 kommentar:

Anonym sa...

Det är bekvämare att säga nej till allt nytt och framför allt till nya bostäder som behövs mer än någonsin.

Jag har bott i Stockholm i två år nu och tidigare utomlands i många år och känslan jag har är att man inte vill förändras i Stockholm. Allt ska vara som det alltid varit. Ska det byggas något så ska det inte sticka ut eller vara max 6 våningar högt. Precis som alla andra hus. Hus i park. Vilket skämt.

Och när man nu som i Stockholms fall har vattnet som den stora dragkraften så är det ju det som man ska utnyttja och samtidigt bygga en riktig storstad.

Har själv bott i Vancouver som nämndes i artikeln och där är det en riktig storstadskänsla. Och betydligt fler än något 10-tals höghus. I både downtown och andra delar av Vancouver så är
30-våningshus standard. Kan man bygga på det viset där så fungerar det givetvis också i Stockholm.

Men oviljan och motståndet verkar vinna här. Oavsett politisk färg.

Daniel